
- Wat heb ik aan een abonnement?
- Hoe kan ik weten dat jullie ons collectief wonen project ook echt weer kunnen helpen vlottrekken?
- Jullie willen zoveel mogelijk prefab-woningen toepassen. Wat heb ik daaraan?
- Sociale huurwoningen zijn voor veel mensen al bijna onbetaalbaar als ze geen huurtoeslag krijgen. Hoe kan DKW bijdragen aan nog lagere maandlasten?
- Hoe gaat de financiering via jullie? Ik heb al wel begrepen dat een gezamenlijke hypotheek voor een wooncoöperatie niet kan, maar hoe kan dit dan wel?
- Jullie gebruiken net als zoveel anderen de term vraaggestuurd ontwikkelen. Dan staan onze woonwensen dus centraal? Waarin onderscheidt jullie manier van ontwikkelen zich nog meer?
- DKW doet ook aan belangenbehartiging zie ik. Wat heb ik daaraan als sociale huurder?
- Ik wil nog geen abonnement afsluiten maar wel op de hoogte blijven. Hoe kan dat?
- Ik ben abonnee maar mijn login werkt niet (meer). Welke login werkt wel?
1.
Wat heb ik aan een abonnement?
DKW heeft al veel tijd geïnvesteerd in het uitzoeken van de beste oplossingen in een gegeven situatie. Als voorbeeld: een oplossing voor een locatie in Amsterdam kan niet altijd één op één in een andere gemeente. Om te voorkomen dat we voor dat extra uitzoekwerk onze bestede tijd in rekening moeten brengen, hebben we abonnementen uitgewerkt. Op die manier weet een abonnee vooraf waar hij/zij aan toe is. Het (lage) bedrag staat vooraf vast en je weet dus ook vooraf wat je er voor krijgt. En als je abonnement toch niet bevalt dan zeg je je abonnement weer op, zo eenvoudig hebben we het gemaakt.
Direct gebruik maken van onze kennis en ervaring zonder dat je dat allemaal zelf nog moet uitzoeken kan eigenlijk niet gemakkelijker en sneller en begint dus bij voorkeur met het afsluiten van een abonnement.
2.
Hoe kan ik weten dat jullie ons collectief wonen project ook echt weer kunnen helpen vlottrekken?
Dat kan door ons als jullie adviseur bij alle stakeholders te introduceren zoals je toekomstige buren, de gemeente, maar bijv. ook financiers. Wij worden dan voor onze abonnees (dus ook voor jullie) belangenbehartiger en wij gaan er dan ook echt op uit om te zorgen dat jullie je woonproject kunnen realiseren. Dat doen we risicodragend. Dat wil zeggen dat we geen kosten in rekening brengen als het ons ook niet lukt om jullie woningen binnen een redelijke tijd te realiseren. Door deze manier van no-cure-no-pay kunnen we in ieder geval ook de mensen zonder grote portemonnee goed helpen, want die lopen in dat opzicht bij ons geen risico als ze deelnemen in een project collectief wonen.
3.
Jullie willen zoveel mogelijk prefab-woningen toepassen. Wat heb ik daaraan?
Inderdaad, wij denken dat bijvoorbeeld duurzaamheid, kwaliteit, energiebesparing, CO2-reductie, lage maandlasten, levertijd en comfort beter vooraf ‘ontworpen’ kunnen worden via een prefab leverancier. Dat wil overigens niet zeggen dat dat altijd dezelfde leverancier zal zijn. Per regio en locatie zal blijken dat er toch belangrijke verschillen zijn tussen de verschillende prefab-systemen, zeker vergeleken met de uitgangspunten van jullie woonwensen en prijsniveau. Daarom helpen we jullie ook met kundig ‘inkopen’ zodat jullie je project op basis van de beste voorwaarden kunnen realiseren en onderhouden.
4.
Sociale huurwoningen zijn voor veel mensen al bijna onbetaalbaar als ze geen huurtoeslag krijgen. Hoe kan DKW bijdragen aan nog lagere maandlasten?
Globaal ontstaan er vergeleken met huurwoningen van woningcorporaties besparingen op maandlasten door besparingen op organisatiekosten; simpel gezegd door goedkoper te werken dan een woningcorporatie. Dat kan bijv. door:
- Lagere beheerskosten zoals méér door bewoners zelf te laten doen en die besparing terug te brengen naar het collectief;
- Energiebesparing te integreren in de exploitatieopzet, bijvoorbeeld via een NoM-installatie Nul-op-de-Meter en daar ook ná de oplevering op toe te blijven zien;
- De bezettingsgraad van alle verhuurde woningen te maximaliseren en daar ook op toe te blijven toezien;
- Door bewoners van onze woonprojecten via een social enterprise beschikbaar te stellen voor de wijk of regio en een deel van de externe omzet terug te brengen naar het collectief c.q. de inwoners van het collectief die dat werk verrichten.
Wij helpen overigens bij het uitwerken van deze exploitatie-opzet gericht op lagere maandlasten, want hier gelden ook nogal wat fiscale spelregels om die besparing ook echt te kunnen inboeken.
5.
Hoe gaat de financiering via jullie? Ik heb al wel begrepen dat een gezamenlijke hypotheek voor een wooncoöperatie niet kan, maar hoe kan dit dan wel?
Als jullie willen huren van je eigen woningcoöperatie dan is het financieringsarrangement (dus waarschijnlijk met meerdere investeerders) altijd maatwerk. Wij werken dat vooraf helemaal uit, maar jullie nemen met elkaar de uiteindelijke beslissing. Ook dit werk aan de maatwerk financiering doen we risicodragend dus op basis van no-cure-no-pay. Als het ons niet lukt om voor jullie een goed financieringsarrangement te bereiken dan hebben we zelf ook niks verdiend. Dat is dus open en transparant, voor iedereen het beste.
6.
Jullie gebruiken net als zoveel anderen de term vraaggestuurd ontwikkelen. Dan staan onze woonwensen dus centraal? Waarin onderscheidt jullie manier van ontwikkelen zich nog meer?
We gaan in het woningproject jullie wensen realiseren als ze binnen de andere uitgangspunten passen. Je moet geen gouden kranen willen bij een maandhuur van € 700,- per maand. Dat krijgen ook wij niet voor elkaar. Wij helpen jullie wel bij het maken van dergelijke afwegingen binnen jullie gezamenlijke en individuele woonprogramma. De uiteindelijke stem ligt bij jullie en wij gaan daarna voor jullie de (deel)offertes opvragen voor het afgesproken totale programma. Dat doen we ook voor de financiering.
Vraaggestuurd ontwikkelen gebruiken veel andere bedrijven als term in de aanbodeconomie, zoals projectontwikkelaars. Dat gebeurt met lange lijsten opties. Dan kun je binnen die gegeven opties wel kiezen maar andere keuzes zijn niet meer mogelijk. Bijvoorbeeld kiezen uit 5 kleuren, maar geen zwart. Dat zal bij ons, dus ook bij jullie, niet gebeuren want jullie voorkeur voor zwart nemen wij wel mee in het totale programma en in de offerte-aanvragen, zeker als we weten dat die voorkeur voor zwart niet tot extreme prijsverhoging of kwaliteitsproblemen leidt.
Er is dus in de praktijk een heel groot verschil tussen vraaggestuurd ontwikkelen vanuit jullie woonwensen en vraaggestuurd ontwikkelen vanuit het aanbod; globaal het verschil tussen wonen hoe je dat wilt en wonen volgens de bouwsector; met de nadruk op wonen of de woning, dat verschilt dus nogal, zeker in de sociale huursector.
7.
DKW doet ook aan belangenbehartiging zie ik. Wat heb ik daaraan als sociale huurder?
Belangenbehartiging = lobby voor wat je wilt bereiken. Dat gaat dus om de realisatie van méér DKW-woningen maar bijvoorbeeld ook om betere regelgeving, betere financieringsmogelijkheden, méér en betere locaties geschikt voor wooncollectieven, méér gemeenten en méér kartrekkers / initiatiefnemers die ons hiervoor willen inschakelen, etc.
Kortom, er is voor ons veel werk aan de winkel om onze doelstellingen te bereiken. Een deel van dat werk is belangenbehartiging ‘aan de voorkant van de keten’ en dus heel belangrijk voor huurders die zelf meer invloed willen (houden) op hun wooncomfort en woonomgeving.
8.
Ik wil nog geen abonnement afsluiten maar wel op de hoogte blijven. Hoe kan dat?
- Jezelf opgeven voor de verzendlijst van onze nieuwsbrief, en/of
- Lid worden zonder abonnement,
- Ons volgen op LinkedIn, en/of
- Ons volgen op Facebook.
9.
Ik ben abonnee maar mijn login werkt niet (meer). Welke login werkt wel?
Stuur even een email naar onze servicedesk of bel even, dan geven we je persoonlijk de juiste gegevens door.