Kluswonen Collectief

Wij denken dat een wooncollectief een goede manier is om huurders te betrekken bij hun eigen wooncarrière zodat ook de maandlasten structureel omlaag kunnen. We kennen daarvan in Arnhem een aantal aansprekende voorbeelden, maar die goede voorbeelden vinden elders nog te weinig weerklank.

Wij willen dat graag veranderen door in deze gevallen op te treden als sociale ontwikkelaar. Dat betekent dat wij toekomstige huurders meehelpen om ‘hun’ locatie te herontwikkelen en dat begint dus al ruim voordat je er kunt wonen.

Lage maandlasten?

Dit was een kluswoning

Dus als je zin en tijd hebt om ‘versleten’ gebouwen op te knappen zodat je er daarna samen met je toekomstige buren comfortabel kunt wonen en goedkoper kunt huren van jullie eigen wooncoöperatie, dan horen we graag van je. Wij gaan je dan helpen om bijvoorbeeld de locatie, financiering en vergunningen voor elkaar te krijgen.

Als je wilt kun je na de oplevering ook nog betrokken blijven bij het onderhoud van de woningen en gemeenschappelijke voorzieningen, waardoor je maandlasten structureel lager kunnen blijven dan in vergelijkbare huurwoningen van een woningcorporatie.

Huurduur

Verder willen wij voor Kluswonen Collectief (net als bij enkele andere collectieve woonvormen) een aantrekkelijk extra overeenkomen om de periode te belonen tot iemands vertrek. Op die manier beperken we het aantal mutaties in de groep en belonen we huurders die hun afspraken naar de groep altijd loyaal zijn nagekomen.

Huurduur beloond

Denk hierbij aan het voorbeeld van een huurder die na het aflossen van de groepshypotheek en het meewerken gedurende 30 jaar aan alle woondiensten naar een koopwoning kan verhuizen, omdat hij het benodigde eigen geld daarvoor krijgt uitgekeerd. Details in onderling overleg nog nader te bepalen.

Klik hier voor enkele gestarte initiatieven met voorbeelden.