Collectief wonen met zelfbeheer

Voor alle leeftijden en om elkaar als buren te helpen en voorzieningen te delen

Wij zijn doorlopend met gemeenten in overleg om ook in hún gemeente dergelijke projecten met betaalbare maandlasten te kunnen starten. Die projecten zijn bedoeld voor huurders/kopers die invloed willen houden op hun eigen woning en woonvoorzieningen én zelf actief willen bijdragen aan het verlagen van hun maandlasten.

Dit werk voor elkaar en voor de samenleving verloopt via een zogenaamde social enterprise. Dus als je er woont en je wilt op die manier (bij)verdienen, dan kun je daar óók voor kiezen. Dat gaat om een veelheid van taken met een budget dat is gerelateerd aan het onderhoud van jullie woningen en woonomgeving, zoals schilderwerk, administratie, aangiften, groenbeheer, mobiliteit of burenhulp.

Samen aan de slag

Naast sociaal ondernemen gaat het in onze woningbouwprojecten ook steeds om een keuze uit verschillende woningtypen met bijvoorbeeld meer en minder kamers, energiezuinig, deelauto’s, een gemeenschappelijke tuin met gereedschappen, en burenhulp.

Huurduur

Verder willen wij voor Collectief Wonen met Zelfbeheer (net als bij enkele andere van onze collectieve woonvormen) een aantrekkelijk extra overeenkomen om de periode te belonen tot iemands vertrek. Op die manier beperken we het aantal mutaties in de groep en belonen we huurders die hun afspraken naar de groep altijd en voor langere tijd loyaal zijn nagekomen.

Huurduur beloond

Denk hierbij aan het voorbeeld van een huurder die na het aflossen van de groepshypotheek en het meewerken gedurende 30 jaar aan alle woondiensten, naar een koopwoning kan verhuizen, omdat hij het benodigde eigen geld daarvoor krijgt uitgekeerd. Details in overleg met het collectief nog nader te bepalen.

Klik hier voor enkele reeds gestarte initiatieven elders, met voorbeelden.